Οι Σεφαραδίτες της Καβάλας άφησαν το στίγμα τους και πλήρωσαν με τη ζωή τους την πίστη τους. Στην πόλη έδωσαν και πήραν, ενσωματώθηκαν και πάντρεψαν τις δικές τους γαστρονομικές συνήθειες με των υπολοίπων. Πολλά διατροφικά κοινά και κοινές αγάπες, όπως το αρνί με το σπανάκι με έναν δικό τους πολύ έξυπνο και όμορφο τρόπο.
Μαγειρικά σκεύη
- 1 πιφάνεια κοπής κόκκινη
- 1 επιφάνεια κοπής πράσινη
- 1 μαχαίρι κοπής κρέατος
- 1 μαχαίρι κοπής λαχανικών
- 1 κατσαρόλα φαρδιά και ρηχή
- 1σουρωτήρι
- 1 κατσαρόλα βαθιά
- πιάτα σερβιρίσματος
Υλικά συνταγής
- 1½ κιλό αρνάκι
- 1 κιλό σπανάκι με μεγάλα φύλλα
- μισό ματσάκι άνηθο
- 3 κρεμμύδια φρέσκα
- 1 λεμόνι
- ¾ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Κόβουμε το κρέας σε μερίδες, το πλένουμε, το αλατίζουμε και το αφήνουμε σε τρυπητό για μια ώρα.
- Το πλένουμε ξανά και από κάθε μερίδα, κόβουμε μερικά μικρότερα κομμάτια ψαχνό. Βάζουμε σε κατσαρόλα το κρέας, χωρίς τα μικρά κομμάτια, με το λάδι γιανα σοταριστεί.
- Καθαρίζουμε, πλένουμε και ζεματάμε το σπανάκι και κρατάμε μερικά φύλλα ολόκληρα.
- Βάζουμε σε ανοιχτή κατσαρόλα τα κοτσάνια, στον πάτο της κατσαρόλας, από πάνω το υπόλοιπο σπανάκι μαζί με τις μερίδες που έχουμε σοτάρει και με τα ολόκληρα φύλλα τυλίγουμε τα μικρά κομμάτια κρέας, τα οποία στρώνουμε δίπλα στις μερίδες.
- Προσθέτουμε τον άνηθο, τα κρεμμυδάκια, το χυμό λεμονιού και λίγο ακόμη λάδι, αν θέλουμε.
- Ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό και το μαγειρεύουμε σε μέτρια προς σιγανή φωτιά, χωρίς ανακάτεμα μέχρι να βράσει καλά το κρέας.
- Αν χρειαστεί να ανακατέψουμε θα κουνήσουμε προσεκτικά την κατσαρόλα.