Kοχλίδια
με πλιγούρι

Από την αρχαιότητα ήταν γνωστές οι θεραπευτικές ιδιότητες των σαλιγκαριών, τόσο στην ιατρική όσο και στη γαστρονομία. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη χωρίς χοληστερίνη τα κάνει μια ιδανική τροφή που μπορεί να αντικαταστήσει το κρέας στην περίοδο της νηστείας και όχι μόνο.

Μία φανταστική σούπα που οι νεοέλληνες αποφεύγουν , όπως αποφεύγουν τα δύο βασικά της υλικά, τα σαλιγκάρια και το πλιγούρι.

Κι όμως και τα δυό είναι πολύ υγιεινά και πολύ θρεπτικά. Οι πόντιοι το γνωρίζουν όπως και πολλοί καβαλιώτες οι οποίοι συνεχίζουν να τα τρώνε και ίσως βοηθήσουμε να διατηρηθεί και να ζωντανέψει η λαϊκή μαγειρική και σοφία.

Μαγειρικά σκεύη

  • 2 κατσαρόλες βαθιές
  • 2 μπασίνες
  • 1 επιφάνεια κοπής πράσινη
  • 1 μαχαίρι κοπής λαχανικών
  • 1 σουρωτήρι
  • 1 τρίφτη

Υλικά συνταγής

  • 2 κιλά σαλιγκάρια
  • ½ φλ. πλιγούρι
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 3 ντομάτες φρέσκιες τριμμένες
  • Δυόσμο ψιλοκομμένo
  • Άνηθο ψιλοκομμένo
  • μαϊντανό ψιλοκομμένo
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι

Εκτέλεση

  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα σαλιγκάρια και την γεμίζουμε νερό.
  • Κλείνουμε καλά το καπάκι και βάζουμε γύρω γύρω αλάτι, για να μην βγουν τα σαλιγκάρια.
  • Όταν βγουν από το κέλυφός τους, ανάβουμε το μάτι τηςκουζίνας σε σιγανή φωτιά και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου μισή ώρα.
  • Τα σουρώνουμε και τα πλένουμε πολύ καλά.
  • Σεένα βαθύ σκεύος έχουμε βάλει το πλιγούρι και προσθέτουμε βραστό νερό μέχρι να καλυφθεί.
  • Το αφήνουμε για 15-20΄ για να φουσκώσει και να μαλακώσει. Το στύβουμεμε τα χέρια μας και είναι έτοιμο να το χρησιμοποιήσουμε.
  • Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι, τοκρεμμύδι, το σκόρδο, τα φρέσκα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε.
  • Προσθέτουμε νερό, τα σαλιγκάρια και όλα τα άλλα υλικά εκτός από τα αρωματικά.
  • Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 25-30΄.
  • Ρίχνουμε τα αρωματικά κι αφήνουμε να βράσει για λίγο ακόμα.

Close
Copyright © 2020 Public Benefit Organization Of Kavala. All rights reserved.
Close