Λιαστός κολιός
με πλιγουροσαλάτα
Καππαδοκίας

Γευστικά παντρέματα

Τα ψάρια είπαμε ότι είναι τα αγαπημένα μας, είναι όμως και τα παστά, τα λιόκαυτα πανέμορφος μεζές για το ούζο μας.

Ειδικά τα λιόκαυτα είναι τρόπος συντήρησης και γευστικής απόλαυσης γιατί συμπυκνώνουν τους χυμούς και τις γεύσεις. Το αποτέλεσμα άψογο και ζηλεύω που δεν έχω μια γούνα τώρα.

Γούνα;!!! Περίεργο επίθετο για ψάρι , δεν νομίζετε; Όποιος το σκαρφίστηκε πάντως ήταν αρκετά μεταφορικός. Νομίζω ότι λέγεται έτσι γιατί ανοίγεται διάπλατα και μοιάζει με το εξωτερικό ( γούνα ) ενός ψαριού .

Εδώ την παντρεύουμε με μια Καππαδόκικη , δροσερή , καλοκαιρινή σαλάτα που αξιοποιεί το αγαπημένο και θρεπτικό σιτάρι και βότανα.

Μαγειρικά σκεύη

  • 1 επιφάνεια κοπής μπλε
  • 1 επιφάνεια κοπής πράσινη
  • 1 μαχαίρι ξεκοκαλίσματος ψαριού
  • 1 μαχαίρι κοπής λαχανικών
  • Μανταλάκια
  • 1 αποφλοιωτή πατάτας
  • 2 μπολ βαθιά
  • 1 σουρωτήρι
  • 1 αυγοδάρτη
  • Κουτάλια
  • 1 μπασίνα
  • πιάτα σερβιρίσματος

Υλικά συνταγής

Υλικά για τον κολιό:

  • 1 κολιός
  • θαλασσινό λάτι

Υλικά για την πλιγουροσαλάτα:

  • 500 γρ. πλιγούρι, μουλιασμένο
  • 1 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο, μόνο τα φύλλα
  • 1 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένο, μόνο τα φύλλα
  • 2 μέτρια φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 μέτριο αγγούρι, με τη φλούδα, καρεδάκι
  • 1 ντομάτα, χωρίς τις καρδιές, με τη φλούδα, καρεδάκι
  • 200 γρ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. λεμόνι χυμό
  • Αλατοπίπερο

Εκτέλεση

Γιατην σαλάτα:

  • Βράζω νερό με λίγο αλάτι, αποσύρω από τη φωτιά και ρίχνω μέσα το πλιγούρι.
  • Αφήνω για μισή ώρα να μουλιάσει και να μαλακώσει. Στο μεταξύ αναμειγνύω όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  • Προσθέτω το πλιγούρι και αφήνω στο ψυγείο για μία ώρα περίπου.

Γιατον κολιό:

  • Κόβουμε το κεφάλι, τα ανοίγουμε από την κοιλιά, το πλένουμε καλά, το ανοίγουμε σαν πεταλούδα χωρίς να βγάλουμε το κόκκαλο και το σκουπίζουμε να στεγνώσει.
  • Πασπαλίζουμε με το αλάτι και το κρεμάμε με ένα μανταλάκι σε μέρος που να έχει ήλιο, αλλά να περνάει και αέρας για μία ώρα.
  • Μετά το βάζουμε σε σκιερό μέρος που πάλι να το διαπερνά ο αέρας και το αφήνουμε για 10 ώρες περίπου, εκτός αν δεν θέλουμε να στεγνώσει πολύ, οπότε το βγάζουμε πιο νωρίς .
  • Ψήνουμε στη σχάρα , προσθέτουμε λαδολέμονο και μαϊντανό ψιλοκομμένο και το συνοδεύουμε με την πλιγουροσαλάτα.

Close
Copyright © 2020 Public Benefit Organization Of Kavala. All rights reserved.
Close