Επιρροές του « έξω κόσμου» , λόγω εμπορίου και αστών της Καβάλας
Αν μη τι άλλο η Καβάλα βγάζει ψάρι και θαλασσινά. Ο πληθυσμός της αποτελείτε από ένα μείγμα φυλών, όπως οι Σμυρνιοί και Κωνσταντινοπολίτες. Οι πληθυσμοί αυτοί έχουν ενσωματώσει στη διατροφική τους κουλτούρα λόγω των Λεβαντίνων διάφορους επηρεασμούς, όπως οι λεγόμενες γαρίδες κοκτέιλ. Παράλληλα η Καβάλα λόγων των μεγαλοαστών καπνεμπόρων εισήγαγε νέες διατροφικές συνήθειες και τις μπόλιασε με τις παλιές ή τις προσάρμοσε στις δικές της δυνατότητες, αποκτώντας ένα είδος εντοπιότητας. Η γαριδοσαλάτα μας έχει πολύ έξυπνη μεθοδολογία, η οποία εκμεταλλεύεται όλα τα υλικά και την γεύση του προϊόντος. Παράλληλα είναι μια ξεχασμένη σαλάτα που κάποτε ήταν εμβληματική για την πόλη μας.
Μαγειρικά σκεύη
- 1 κατσαρόλα βαθιά
- 1 κατσαρόλα ρηχή φαρδιά
- 1 μπολ για την σαλάτα
- 1 επιφάνεια κοπής πράσινη
- 1 μαχαίρι κοπής λαχανικών
- 1 μπλέντερ
- 1 μίξερ
- 1 κουτάλα αράχνη
- 1 ξύλινη μεγάλη σπάτουλα
- 1 σήτα ψιλή
- 1 σουρωτήρι
- 1 μπασίνα
- 1 σαλατιέρα
- 1 σαλτσιέρα
Υλικά συνταγής
Για τις γαρίδες:
- 1 κιλό γαρίδες
- 1 κρεμμύδι ξερό καθαρισμένο και κομμένο στα 4
- 1 καρότο κομμένο στα 2
- 6 κλωνάρια σέλινο πλυμένα
- 3 δαφνόφυλλα
- 1 κ.γ. κόκκους πιπέρι μαύρο
- 2 κόκκους μπαχάρι
- Ξίδι
- Αλάτι
Για την σάλτσα :
- 2 κρεμμύδια ξερά
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 κ.σ. ντοματοπολτό
- ½ μάτσο σέλινο
- 1 κ.σ. κόκκους πιπέρι μαύρο
- 1 καραφάκι ούζο
- 100 μλ. Ξύδι
- 3 καρότα
- 2 δαφνόφυλλα
- Αλεύρι
- 400 μλ. Ελαιόλαδο
- Ζάχαρη
- Τα κεφάλια και κελύφη από τις καθαρισμένες γαρίδες
Για την σαλάτα:
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα
- Μαρούλι
- Πιρπιρίμια (Γλιστρίδα)
- Άνηθο
Εκτέλεση
Για τις γαρίδες:
- Βάζουμε μια βαθιά κατσαρόλα να βράσει, με νερό και τα υπόλοιπα υλικά.
- Αφήνουμε να βράσουν για 15’ και ρίχνουμε μέσα τις γαρίδες.
- Από την ώρα που θα πάρουν βράση αφήνουμε για 3’, βγάζουμε σε ένα βαθύ σκεύος τις γαρίδες και ρίχνουμε αμέσως πάγο και νερό.
- Τον ζωμό τον κρατάμε για την σάλτσα καθώς και τα κεφάλια και τα κελύφη από τα καθαρίσματα της γαρίδας.
Για την Καβαλιώτικη σάλτσα:
- Βάζουμε το 1/5 του ελαιολάδου να κάψει και ρίχνουμε μέσα κομμένα σε μικρά κομμάτια τα λαχανικά για να σοταριστούν.
- Προσθέτουμε τον πελτέ να καβουρντιστεί για να φύγει η οξύτητά του.
- Ρίχνουμε το αλεύρι και τα καθαρίσματα από τις γαρίδες, ανακατεύουμε και αφήνουμε να καβουρντιστούν κι αυτά .
- Σβήνουμε με το ούζο, προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας, αφήνουμε να εξατμιστεί το μισό υγρό, ανακατεύοντας πάντα και συμπληρώνουμεμε τον ζωμό από τις γαρίδες. Αφήνουμε να βράσει καλά, μέχρι να μίνει το μισό. Περνάμε όλο το μείγμα από ένα σουρωτήρι και πατάμε καλά τα κεφάλια να βγάλουν το κοράλλι τους μέσα στον ζωμό. Κατόπιν περνάμε τον πιο καθαρό ζωμό από μια ψιλή σήτα για να συγκρατήσει ότι υπολείμματα έχουν μείνει και τον βάζουμε ξανά να βράσει σε μια καθαρή κατσαρόλα μέχρι να γίνει χυλός.
- Αφήνουμε να κρυώσει και μετά σε ένα μίξερ χτυπάμε τον χυλό με το σύρμα για να αφρατέψει, ρίχνοντας σιγά σιγά λάδι και ξίδι , όπως κάνουμε με την μαγιονέζα μέχρι να αποκτήσει την ίδια υφή. Αν χρειαστεί φτιάχνουμε την γεύση του και προσθέτουμε κι άλλο ούζο.
Για την σαλάτα:
- Κόβουμε τσιμπητά τα πιρπιρίμια και ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα.
- Τα βάζουμε σ’ ένα βαθύ σκεύος.
- Κόβουμε τις γαρίδες στα 3, ρίχνουμε μία μικρή ποσότητα από την σάλτσα και ανακατεύουμε απαλά.
- Σερβίρουμε σε πιάτο ρηχό και περιχύνουμε με λίγη σάλτσα ακόμη.
- Τέλος βάζουμε δύο γαρίδες ολόκληρες από πάνω.