ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Ελιές – Ελαιόλαδο Θάσου

Η ελιά Θάσου είναι το χαρακτηριστικό προϊόν της περιοχής. Την χαρακτηρίζει το μεγάλο μέγεθος καρπού και η αφράτη σάρκα, το λαμπερό πρασινοκίτρινο χρώμα, η πικάντικη γεύση καθώς και η απουσία αίσθησης λιπαρότητας στο στόμα. Από την ελιά Θάσου βγαίνει και το εκλεκτό ελαιόλαδο Π.Γ.Ε. (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης).

Ακτινίδια Καβάλας- Ένα προϊόν με εξαιρετική φήμη στην διεθνή αγορά

Το ακτινίδιο είναι ένα από τα πιο πλούσια σε βιταμίνες φρούτα με πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Τα ακτινίδια Καβάλας είναι σφιχτά, ζουμερά, με έντονο πράσινο χρώμα, πολύ χυμό και εξάγονται σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Πολωνία, η Ρωσία και η Νότια Αφρική.

Σπαράγγια Καβάλας περιζήτητα σε μεσογειακές χώρες

Τα Σπαράγγια Καβάλας είναι εξαιρετικής ποιότητας, περιζήτητα σε Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία. Περιέχουν ασβέστιο, φωσφόρο, σίδηρο και βιταμίνες. Ως υλικό σοτάρεται, βράζεται, μπλανσάρεται, ψήνεται ή τηγανίζεται. Μπαίνει σε σαλάτες, ομελέτες, τάρτες ή συνοδεύει κρέατα και αναδεικνύει τα υλικά που το συνοδεύουν.

Παραδοσιακοί Κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης

Γνωστοί ως οι καλύτεροι κουραμπιέδες της Ελλάδας. Έχουν χαρακτηριστικό σχήμα μισοφέγγαρου και ολόκληρο αμύγδαλο από δέντρα της περιοχής. Σωστό ζύμωμα για να παραμείνουν αφράτοι, προσεκτικό ψήσιμο για να μη σπάνε και, ολόκληρα, καβουρδισμένα αμύγδαλα. Η παρασκευή τους στην περιοχή ξεκίνησε μετά την εγκατάσταση των Ελλήνων της Μικρασιατικής καταστροφής.

Όσπρια από το Δέλτα του Νέστου

Στο Δέλτα του Νέστου εδώ και 100 χρόνια καλλιεργούνται τα φασόλια Χρυσούπολης που ξεχωρίζουν για τη βραστικότητά τους, τη γλυκιά γεύση τους και το λαμπερό, λευκό χρώμα τους. Θα τα βρείτε σε δύο βασικές ποικιλίες. Το Φασόλι Χρυσούπολης Τσαλί (Χονδρό) και το Φασόλι Χρυσούπολης – Μέτριο (τύπου Northern).

Τοπικό Κρασί & Ούζο

Η περιοχή κατέχει σημαντική θέση στην παραγωγή άριστης ποιότητας κρασιού, με μεγάλο αριθμό οινοποιείων, κυρίως στη περιοχή του Παγγαίου. Στη βάση μυστικών παραδοσιακών συνταγών των ντόπιων ποτοποιών παράγεται και το ούζο και το τσίπουρο το οποίο κατέχει μια από τις υψηλότερες θέσεις στην ελληνική αγορά.

Τυριά

Τυρί φέτα, κατσικίσιο αλλά και κίτρινα τυριά παράγονται στην περιοχή γύρω από την Καβάλα, τοπικά τυροκομία χρησιμοποιούν γάλα ημέρας από κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής και αιγοπρόβατα που είναι ελεύθερης βοσκής στις ορεινές περιοχές του δήμου. Εκτός από τα λευκά τυριά παράγεται και αργιάνη κλασικό ή με γεύσεις φρούτων.

Αλλαντικά

Παραδοσιακός παστουρμάς που παράγεται από οικοτεχνίες τείνει να κατακτήσει την αγορά όλης της Ελλάδος. Οι παραδοσιακές συνταγές που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία και ειδικά την Καππαδοκία συνδυάζονται με τα επιλεγμένα υλικά και το ξεχωριστό τρόπο παραγωγής δίνοντας ένα μοναδικό προϊόν.

Αλίπαστα

Στην πόλη που λειτουργεί μια από τις μεγαλύτερες ιχθυόσκαλες της Ελλάδος, πραγματικό ψαρότοπο δεν μπορούσε να λείπει η παραγωγή αλίπαστων. Αν και οι βιοτεχνίες παραγωγής αλιπάστων λιγόστεψαν τα τελευταία χρόνια ακόμη παράγονται προϊόντα με βάση της ψάρια που ψαρεύονται στην περιοχή, παστά και καπνιστά σε μεγάλη ποικιλία.

Μέλι Φιλίππων

Φημισμένο με εξαίρετη γεύση το μέλι, γνωστό και ως μέλι Φιλίππων, μια περιοχή όπου από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα αποτελεί δυναμικό κέντρο μελισσοκομίας, παράγοντας μέλι με πλούσια ιχνοστοιχεία, εξαιρετικό άρωμα, γεύση και υψηλή διατροφική αξία.

Ιχθυόσκαλα Καβάλας – Στην καρδιά της θαλασσινής ζωής της πόλης

Ο κόλπος της Καβάλας, σύμφωνα με ντόπιους ψαράδες, έχει τα πιο νόστιμα ψάρια της Μεσογείου. Στην ιχθυόσκαλα διακινούνται γαρίδες, αστακοί, καβούρια, χταπόδια, γλώσσες, παλαμίδες, τσιπούρες, χελιδονόψαρα ενώ ιδιαίτερες συνταγές της ανεμότρατας μπορεί να γευτεί κανείς και σε ορισμένες ταβέρνες ή στα σπίτια της πόλης.

Close
Copyright © 2020 Public Benefit Organization Of Kavala. All rights reserved.
Close