Το προσφάι
του καπνεργάτη

Η νεότερη ιστορία της πόλης μας σε ένα πιάτο

Η Μέκκα του καπνού έχει χαρακτηριστεί η πόλη μας . Ο καπνός υπήρξε το άλλο προϊόν που έδωσε ζωή, αλλά και δυστυχίες στον τόπο.

Ζωή γιατί δημιουργήθηκε πλούτος, υπήρχαν δουλειές για όλους, χρήματα, βοιωτικό επίπεδο, εμπόριο .

Δυστυχίες γιατί δημιούργησε ο πλούτος αυτός, ανταγωνισμούς, ζήλειες, πολέμους με γείτονες χώρες.

Ο λαός της Καβάλας έφαγε αυτό που λένε «πικρό ψωμί» , λόγω της νικοτίνης που είχε από τον καπνό στα χέρια του, αλλά για να μην αδικούμε τίποτα, έθρεψε την φαμίλια του και μπόρεσε να προοδεύσει. Τιμή λοιπόν στον καπνεργάτη, τιμή στο κατ’ εξοχήν παραγόμενο προϊόν της Καβάλας, το πιάτο αυτό. Το φτωχικό πλην θρεπτικό προσφάι στο διάλειμμα τους. Ένα κρεμμύδι στουμπισμένο στο γόνατο, μερικές ελιές, λίγο ψωμί ή παξιμάδι και αν υπήρχε και καμιά ντομάτα. Εμείς το εξελίξαμε λιγάκι για εστιατορικούς κυρίως λόγους.

Μαγειρικά σκεύη

  • 1 μαχαίρι κοπής λαχανικών
  • 1 μαχαίρι κοπής ψωμιού
  • 1 επιφάνεια κοπής πράσινη
  • 1 επιφάνεια κοπής λευκή
  • 1 τηγάνι
  • πιάτα σερβιρίσματος

Υλικά συνταγής

  • Μπακέτα
  • Χοντροκομμένα κρεμμύδια γκλασαρισμένα
  • ελιές
  • ντομάτα σε μικρά καρέ γκλασαρισμένα
  • Ελαιόλαδο
  • Ρίγανη
  • Ζάχαρη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • καπνό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

  • Κόβουμε την μπακέτα λοξά και την ψήνουμε στον φούρνο και από τις δύο πλευρές.
  • Σ’ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε τα 2/3 του ελαιολάδου και τα κρεμμύδια σε σιγανή φωτιά σκεπασμένα για να βγάλουν τα υγρά τους και ανακατεύουμε σε τακτά διαστήματα.
  • Όταν πάρουν χρώμα, προσθέτουμε τα ντοματίνια κομμένα στη μέση ή αν είναι μεγάλα στα 4 και ανακατεύουμε .
  • Προσθέτουμε ζάχαρη και αλάτι και τέλος ρίχνουμε τις ελιές κομμένες φιλέτο.
  • Παίρνουμε τις ψημένες φέτες μπαγκέτας, αλείφου με λάδι και πασπαλίζουμε με ρίγανη.
  • Βάζουμε στο κέντρο ενός πιάτου το μείγμα και γύρω τις μπαγκέτες.

Close
Copyright © 2020 Public Benefit Organization Of Kavala. All rights reserved.
Close