Ένα μωσαϊκό πολιτισμών και γεύσεων
Παίρνοντας τα προϊόντα, τις τεχνικές και θέλοντας να δείξουμε τον γαστρονομικό πλούτο , την ισχυρή ενοποίηση όλων των φυλών της πόλης μας δημιουργήσαμε ένα έδεσμα το οποίο αναδεικνύει την πόλη- σταυροδρόμι πολιτισμών .
Μαγειρικά σκεύη
- 2 μπασίνες
- 4 μπολ
- 1 αυγοδάρτη
- 1 τηγάνι αντικολλητικό
- 1 φόρμα στρογγυλή του κέικ με αποσπώμενη στεφάνη
- Κουτάλια
- 1 μαρίζ
- 1 σουρωτήρι
- 1 κατσαρολάκι με ένα χέρι
Υλικά συνταγής
Υλικά για πισία:
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- 1 κ. γλ. κοφτό αλάτι
- 690 ml νερό
- 1 φλ. του καφέ ελαιόλαδο
Υλικά για κρέμα μοτσαρέλας:
- 900 γρ. τυρί μοτσαρέλα
- 90 γρ. ζάχαρη άχνη
- 300 γρ. γιαούρτι
- 10 φύλλα ζελατίνης
- 200 μλ γάλα
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- Γλυκό του κουταλιού σταφύλι
- Σταφύλια φρέσκα
- Ζάχαρη κρυσταλλική
Εκτέλεση
Για τα πισία :
- Βάζουμε την μαγιά με λίγο χλιαρό νερό, την διαλύουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ενεργοποιηθεί.
- Σε ένα βαθύ σκεύος κάνουμε βουναλάκι με το αλεύρι και ανοίγουμε μια λακουβίτσα.
- Προσθέτουμε το λάδι και σιγά σιγά το νερό.
- Ρίχνουμε και την μαγιά και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη.
- Σκεπάζουμε με ένα πανί και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
- Μόλις είναι έτοιμη η ζύμη, την σπάμε, ξαναζυμώνουμε και αφήνουμε πάλι να φουσκώσει.
- Όταν είναι έτοιμη κόβουμε και φτιάχνουμε πίτες λεπτές, τις οποίες ψήνουμε σε τηγάνι.
Για την κρέμα:
- Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό να φουσκώσουν.
- Τρίβουμε την μοτσαρέλα μέσα στο γάλα και βάζουμε σε σιγανή φωτιά να λειώσει.
- Σε ένα βαθύ σκεύος βάζουμε την λειωμένη μοτσαρέλα, το γιαούρτι, την άχνη, το ξίσμα και το ¼ της λειωμένης ζελατίνης. Ανακατεύουμε πολύ καλά και βάζουμε στο ψυγείο για 10’
- Βάζουμε σε μια φόρμα, στρώση από πισία και κρέμα, εναλλάξ και αφήνουμε 2 cm στο επάνω μέρος.
- Βάζουμε το γλυκό σταφύλι σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε την ζελατίνη και 2 φλ. Τσαγιού νερό.
- Όταν σφίξει το γλυκό, περιχύνουμε με τον ζελέ σταφυλιού και παγώνουμε.
- Στο μεταξύ έχουμε βρέξει με νερό τα φρέσκα σταφύλια και τα έχουμε « θάψει» μέσα στη ζάχαρη, τα οποία τα βάζουμε για ντεκόρ