Σαρδελάδες – Κασελάδες
Η πόλη του ψαριού! Μια πόλη παρ’ ολίγον νησί αφού βρέχεται σχεδόν παντού από την θάλασσα. Μια θάλασσα ζωοδότρα λόγω του πλούτου της και της δυνατότητας ανάπτυξης του εμπορίου. Από τα πιο σημαντικά λιμάνια της χώρας κάποτε.
Οι κάτοικοί της λάτρεις αυτού του πλούτου και ιδιαίτερα της σαρδέλας, προσιτή σε όλους και πολύ υγιεινή.
Το παρατσούκλι τους σαρδελάδες- κασελάδες προσδίδει αυτή την αγάπη και λατρεία των κατοίκων.
Η συνταγή μας κρατά την βάση της παράδοσης και προχωρά ένα βήμα παρακάτω παντρεύοντας την με μια άλλη τεχνική.
Υλικά συνταγής
- 500 γρ. σαρδέλες καθαρισμένες και φιλεταρισμένες
- 1 φλ. ρύζι καρολίνα
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 1 σκελ. Σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2 κρόκους
- 1 πρέζα ζαφοράς
- 100 γρ. μοτσαρέλα Κορυφής φρέσκια καιτριμμένη
- 100 γρ. βούτυρο
- μαϊντανό ψιλοκομμένο
- άνηθο ψιλοκομμένο
- δυόσμο ψιλοκομμένο
- Μαραθόριζα ψιλοκομμένη
- 1 κ.σ. σταφίδες
- 1 κ.σ. κουκουνάρι καβουρντισμένο
- ½ κ.γ. μπαχάρι σκόνη
- 100 μλ κρασί λευκό
- 50 μλ ούζο
- Αλάτι
- πιπέρι
- ελαιόλαδο
- 15 γρ. τρίμμα από ψωμί
Εκτέλεση
- Κόβουμε τα 100 γρ. σαρδέλας σε καρεδάκια και σε ένα βαθύ τηγάνι τις σοτάρουμε για 3΄ σε ελαιόλαδο.
- Τις αφαιρούμε και στη συνέχεια στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν.
- Ρίχνουμε το ρύζι, τις σταφίδες, το κουκουνάρι, την μαραθόριζα, την ζαφορά, το πιπέρι, και το μπαχάρι, αλατίζουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2΄ ακόμα.
- Σβήνουμε με το κρασί και το ούζο και προσθέτουμε ½ φλ. νερό και βράζουμε μέχρι να απορροφηθεί από το ρύζι, ανακατεύοντας σταδιακά.
- Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφού κρυώσει προσθέτουμε τις κομμένες σαρδέλες, τα φρέσκα κρεμμύδια, τον άνηθο, τον μαϊντανό και τον δυόσμο. Δοκιμάζουμε για αλάτι και αν χρειαστεί προσθέτουμε.
- Ολοκληρώνουμε το μίγμα προσθέτοντας τους κρόκους, την μοτσαρέλα και ανακατεύοντας, και στη συνέχεια πλάθουμε σε μορφή στρογγυλής, λεπτής πίτας σε ένα αντικολλητικό τηγάνι στο μέγεθος που θέλουμε, αφού έχουμε βάλει στον πάτο βούτυρο λειωμένο, πασπαλίζουμε με το τρίμα ψωμιού και καλύπτουμε με τις σαρδέλες φιλέτο.
- Τοποθετούμε την « πίτα» ρυζιού και αλείφουμε με λίγο βούτυρο.
- Ψήνουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα οι σαρδέλες, περίπου 7’ .
- Γυρίζουμε το πάνω κάτω με την βοήθεια ενός πιάτου και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι το ρύζι μας να κάνει κρούστα και να πάρει ένα χρυσαφή χρώμα.