Μυδοσαρμάρδες Μικρασιάτικοι με σταφίδες μαύρες
& κουκουνάρι

Μετά το ’22 η Καβάλα είχε την τύχη να εμπλουτιστεί με καινούργιους κατοίκους, τους πρόσφυγες της Μ. Ασίας. Ενσωματώθηκαν στην πόλη, έγνεψαν το δικό τους υφάδι και το μπόλιασαν με τον τόπο. Οι μυδοσαρμάδες αγαπημένο έδεσμα των μικρασιατών , που αναδεικνύει την εφευρετικότητα και την ανάδειξη της γεύσης με μια ιδιαίτερη τεχνική που έγινε κάποτε τοπικό φαγητό και δεν μπορούσε να σκεφτεί ο Καβαλιώτης ότι δεν θα υπήρχαν μύδια με το ούζο του ή στο Κυριακάτικο τραπέζι. Ας τα ξαναθυμηθούμε λοιπόν.

Μαγειρικά σκεύη

  • 1 μαχαιράκι μικρό με μύτη
  • 1 επιφάνεια κοπής πράσινη
  • 1 συρματόβουρτσα
  • 1 ταψί
  • 2 κατσαρόλες φαρδιές και ρηχές
  • Πιάτα για σκέπασμα των μυδιών
  • πιάτα σερβιρίσματος
  • 1 ξύλινη σπάτουλα

Υλικά συνταγής

  • 500 γρ. ρύζι γλασέ
  • 500 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. κουκουνάρι
  • 200 γρ. σταφίδα μαύρη
  • 3 κ.γ. κανέλα
  • 2 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • αλατοπίπερο
  • 1 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένο, μόνο τα φύλλα
  • 1 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο, μόνο ταφύλλα
  • 1.5 kg φρέσκα μύδια
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 500 γρ. νερό
  • 200 γρ. λεμόνι
  • Κοτσάνια από τα μυρωδικά

Εκτέλεση

Τρόπος παρασκευής της γέμισης :

  • Σε μια πλατιά κατσαρόλα βάζω ένα πάτο ελαιόλαδο και σε σιγανή φωτιά μαραίνω το κρεμμύδι.
  • Προσθέτω το κουκουνάρι και φέρνω δυο βόλτες.
  • Προσθέτω τη σταφίδα και τα μπαχαρικά.
  • Προσθέτω και το ρύζι και ανακατεύω μέχρι να γυαλίσει.
  • Αλατοπιπερώνω και αποσύρω από τη φωτιά.
  • Προσθέτω το μαϊντανό και το δυόσμο και αφήνω να κρυώσει.

Τρόπος παρασκευής των μυδιών:

  • Σε πλατιά κατσαρόλα ρίχνω ελαιόλαδο και απλώνω κοτσάνια από μυρωδικά ώστε να καλύψω τον πάτο.
  • Γεμίζω τα μύδια ωμά, τα κλείνω και τα βάζω στην κατσαρόλα δίπλα δίπλα σφιχτά μεταξύ τους.
  • Προσθέτω νερό, λεμόνι και λίγο ελαιόλαδο ακόμα.
  • Καπακώνω με βρεγμένη λαδόκολλα και κάτι βαρύ γιανα μην κουνηθούν και ανοίξουν.
  • Βάζω σε μέτρια φωτιά. Από τη στιγμή που θα βράσει και μετά χρειάζονται γύρω στα 15 με 20 λεπτά.

Close
Copyright © 2020 Public Benefit Organization Of Kavala. All rights reserved.
Close