Καλαμαράκια γεμιστά
με ρύζι (Καβάλας)

Εδώ θα πρέπει να πάμε πολύ πιο πίσω, στα χρόνια του Μ. Αλεξάνδρου και να κάνουμε ένα μικρό πολιτισμικό ταξίδι σε διάφορες περιοχές της Ανατολής πριν φτάσουμε στην πόλη μας .

Τα γεμιστά μας ήρθαν με τις εκστρατείες του Αλεξάνδρου, από την Περσία, όπου είχαν την μέθοδο αυτή στην κουζίνα τους .Πέρασαν στην Μ. Ασία ως πιο κοντινοί λαοί με κοινή αγάπη στο ρύζι και έφτασαν σ’ εμάς μέσω του Βυζαντίου. Τώρα το πάντρεμα μπορεί να έχει πολλές εκδοχές, να υπάρχουν δηλαδή πολλών ειδών γεμιστά. Στην πόλη μας το καλαμαράκι γεμιστό είναι από τα αγαπημένα μας .

Μαγειρικά σκεύη

  • 1 επιφάνεια κοπής μπλε
  • 1 επιφάνεια κοπής πράσινη
  • 1 μαχαίρι κοπής λαχανικών
  • 1 μαχαίρι μικρό γενικής χρήσεως
  • 1 κατσαρόλα ρηχή και φαρδιά
  • 1 ξύλινη σπάτουλα
  • Κουτάλια
  • Οδοντογλυφίδες
  • 1 σουρωτήρι

Υλικά συνταγής

  • κιλό μέτρια φρέσκα καλαμάρια
  • 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζ. ρύζι καρολίνα πλυμένο καιμουλιασμένο για 15΄
  • ½ φλιτζ. κουκουνάρια ελαφρώς καβουρδισμένα
  • ½ φλιτζ. μαύρη σταφίδα
  • 1 φλιτζ. ξηρό λευκό κρασί
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Ζάχαρη
  • ½ φλιτζ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζ. Άνηθο ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 5 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε από την μεμβράνη και τα εντόσθια τα καλαμαράκια.
  • Αφαιρούμε τα πλοκάμια και τα φτερά, τα οποία όμως δεν τα πετάμε.
  • Κάνουμε μια σχισμή στο κάτω μέρος του καλαμαριού με ένα μικρό μαχαιράκι. Το κάτω μέρος από τα πλοκάμια τρώγετε εκτός από έναν μικρό χόνδρο, πετάμε λοιπόν τον χόνδρο και ψιλοκόβουμε το υπόλοιπο μέρος κρατώντας τα πλοκάμια ανέπαφα. Ψιλοκόβουμε και τα φτερά και τα βάζουμε στην άκρη.
  • Για να είναι πιο εύκολο να τα γεμίσουμε, βάζουμε μια κατσαρόλα με αλατόνερο και ξίδι να βράσει και τα ρίχνουμε μέσα για 5΄΄ να ζεματιστούν και να φουσκώσουν.
  • Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε τα 2/3 από το ελαιόλαδο και αφήνουμε να κάψει.
  • Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο να τσιγαριστούν και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα καλαμάρια.
  • Μετά προσθέτουμε σιγά σιγά τα βότανα να βγάλουν τα αρώματα τους, το κουκουνάρι, τις σταφίδες και το ρύζι.
  • Χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να γυαλίσει το ρύζι.
  • Προσθέτουμε την μισή ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη.
  • Ανακατεύουμε μέχρι να πιεί τα υγρά του το ρύζι και βγάζουμε από την φωτιά.
  • Γεμίζουμε τα καλαμάρια χωρίς να τα πατάμε πολύ, βάζουμε στο άνοιγμα τα πλοκάμια και τα καρφώνουμε με οδοντογλυφίδα.
  • Σε μια κατσαρόλα φαρδιά βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ντομάτα.
  • Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε ζάχαρη και βάζουμε με την σειρά τα γεμισμένα καλαμαράκια.
  • Προσθέτουμε 2 φλιτζάνια νερό, σκεπάζουμε και βράζουμε τα καλαμαράκια για περίπου 40΄.

Close
Copyright © 2020 Public Benefit Organization Of Kavala. All rights reserved.
Close