Το λουλούδι του Πόντου
Το Ποντιακό στοιχείο ,έντονο στην πόλη μας. Πόντιος= ο ερχόμενος από την θάλασσα. Εξ ου και η αγάπη των ποντίων για τα ψάρια και κυρίως τα μικρά( χαμψία ) όπως τα λένε και έχουν βγάλει τραγούδι προς τιμή τους.
Η ποντιακή κουζίνα χαρακτηρίζεται από μια Δωρικότητα, λίγα υλικά , απλή διαδικασία, γρήγορο μαγείρεμα. Βέβαια δεν αγαπούν μόνο τα χαμψία, επειδή βασίζονται , κυρίως στα ορεινά στα γαλακτοκομικά και αμυλώδη τρόφιμα.
Τα μαντία φτιάχνονται ανάλογα την περιοχή με κάποιες διαφορές. Το συγκεκριμένο είναι από την περιοχή του Καυκάσου. Η έκπληξη όμως είναι άλλη. Τα μαντία γίνονται στον ατμό, σε ζωμό και τηγανιτά. Αντίστοιχα έχουν τα ντάμπλινγκ οι Κινέζοι με ακριβώς ίδιους τρόπους μαγειρέματος και παρεμφερείς γεμίσεις. Ο λόγος είναι ότι στο Βυζάντιο είχαν επαφές μεταξύ τους αν θυμηθούμε τους δρόμους του μεταξιού.
Μαγειρικά σκεύη
- 1 μπασίνα
- 1 ταψί
- 1 κατσαρολάκι με ένα χέρι
- 1 τηγάνι
- 1 μπολ
- 1 αυγοδάρτη
- 1 τρίφτη
- 1 μαχαίρι γενικής χρήσεως
- πιάτα σερβιρίσματος
Υλικά συνταγής
Για την γέμιση:
- 250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 250 γρ. κιμά αρνίσιο
- 400 γρ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 400 γρ. κολοκύθα κίτρινη τριμμένη
- 1 πρέζα μπαχάρι
- 1 πρέζα κύμινο
- 6 ποτήρια ζωμό κρέατος
- 3 κουτ. σούπας βούτυρο
- αλάτι,πιπέρι
Για τις σάλτσες :
- Γιαούρτι
- Πάπρικα γλυκιά
- Ντοματοπολτέ
- 3 σκελ. Σκόρδο τριμμένο
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- Φύλλο ζύμης κουρού
Εκτέλεση
- Σε ένα βαθύ σκεύος βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ζυμώνουμε καλά. Βάζουμε στο ψυγείο να ενσωματωθούν οι γεύσεις για περίπου μια ώρα.
- Στο μεταξύ απλώνουμε το φύλλο και κόβουμε σε παραλληλόγραμμα σχήματα στο μέγεθο ςπου επιθυμούμε (συνήθως είναι μικρό). Με ένα κουταλάκι βάζουμε γέμιση στο κέντρο και κλείνουμε από τα πλάγια με ανοιχτό το κέντρο, σαν βαρκούλες.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί, προσθέτουμε τον ζωμό και τα τοποθετούμε με την σειρά. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, πάνω κάτω, βάζοντας το ταψί στην κάτω πλευρά του φούρνου, στους 160c για 35΄περίπου.
Για την σάλτσα πάπρικας:
- Βάζουμε σ’ ένα μεταλλικό σκεύος τον πελτέ, το σκόρδο και την πάπρικα. Σ’ ένα κατσαρολάκι καίμε πολύ καλά το ελαιόλαδο και περιχύνουμε επάνω στο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά και είναι έτοιμη.
Για το γιαούρτι:
- Αραιώνουμε με λίγο νερό το γιαούρτι και το αφήνουμε στην άκρη.
- Τέλος καίμε καλά το βούτυρο να μοσχοβολήσε ικαι αφού ετοιμαστούν τα μαντία, τα περιχύνουμε μ’ αυτό .
- Σερβίρουμε βάζοντας στο κάτω μέρος του πιάτου σάλτσα πάπρικας, περιμετρικά τα μαντία και στο κέντρο το γιαούρτι.