“Kavala tales of taste”
Καβάλα, ένας καμβάς κεντημένος με βουνά, κάμπο και θάλασσα. Kοσμοπολίτικη και φιλόξενη με εύφορη γη και πλούσια θάλασσα. Ένα από τα ιδιαίτερα πολιτιστικά στοιχεία της είναι η τοπική γαστρονομία με γεύσεις μοναδικές και υψηλής ποιότητας προϊόντα.
Το “Kavala Tales of Taste” ανέδειξε τον γαστρονομικό πλούτο της και την ισχυρή ενοποίηση της πολυπολιτισμικότητας της περιοχής.
Κάθε συνταγή συνοδεύεται από τον τίτλο της, την ιστορία που συνοδεύει τα υλικά παρασκευής, αλλά και άλλες παρόμοιες, καθώς και μία «αφήγηση» που τη συμπληρώνει με κοινωνικά, πολιτιστικά και λαογραφικά στοιχεία της περιοχής μας.
H κουζίνα της Καβάλας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με ιστορία διαφορετικών ανθρώπων που ήλθαν στην περιοχή είτε για να ασχοληθούν με το καπνεμπόριο, είτε ως πρόσφυγες, ή για να γίνουν εργάτες γης και θάλασσας.
Όλα αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αποτελούν τη βάση της γαστρονομικής παράδοσης της πόλης, που αποτελεί μείγμα Δύσης και Ανατολής με επιρροές από τους Εβραίους Σεφαραδίτες, Αρμένιους, Λεβαντίνους της Σμύρνης, Κωνσταντινοπολίτες, Μικρασιάτες, Σαρακατσάνους, Θράκες, Καππαδόκες και Πόντιους.
Cooking is about passion, so it may look slightly temperamental in a way that it’s too assertive to the naked eye.
Gordon Ramsay
Ολόκληρη η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας έχει πλήθος καλλιεργούμενων εκτάσεων με την Καβάλα να διαθέτει ένα απόλυτο συγκριτικό πλεονέκτημα: τη θάλασσα που αποτελεί βασικό πυλώνα της καβαλιώτικης οικονομίας. Στην τοπική γαστρονομία της Καβάλας, κυριαρχούν τα ψάρια τα οποία αποτελούν βασικό στοιχείο των μενού των εστιατορίων, καθώς η ιχθυόσκαλα της Καβάλας είναι η τρίτη μεγαλύτερη της χώρας.
Πολύ γνωστά πιάτα είναι το σκουμπρί γούνα, η σαρδέλα παντρεμένη, το μυδοπίλαφο, η ρέγκα σαγανάκι, ο γαύρος τυλιχτός σε αμπελόφυλλα, αλλά και η γεμιστή μελιτζάνα. Πεντανόστιμα είναι τα κρεατικά, τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που προσφέρονται από τα χωριά του ορεινού όγκου της.
Ιδιαίτερης φήμης χαίρουν το ελαιόλαδο, ελιές, σπαράγγια, όσπρια, σιτηρά, σταφύλια, καρύδια, κάστανα, μέλι κ.ά. αλλά και οι κουραμπιέδες της Νέας Καρβάλης.