Go Back

Μαγειρικά σκεύη

  • 1 επιφάνεια κοπής μπλε
  • 1 επιφάνεια κοπής πράσινη
  • 1 μαχαίρι ξεκοκαλίσματος ψαριού
  • 1 μαχαίρι κοπής λαχανικών
  • Μανταλάκια
  • 1 αποφλοιωτή πατάτας
  • 2 μπολ βαθιά
  • 1 σουρωτήρι
  • 1 αυγοδάρτη
  • Κουτάλια
  • 1 μπασίνα
  • πιάτα σερβιρίσματος

Υλικά συνταγής

Υλικά για τον κολιό:

  • 1 κολιός
  • θαλασσινό λάτι

Υλικά για την πλιγουροσαλάτα:

  • 500 γρ. πλιγούρι, μουλιασμένο
  • 1 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο, μόνο τα φύλλα
  • 1 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένο, μόνο τα φύλλα
  • 2 μέτρια φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 μέτριο αγγούρι, με τη φλούδα, καρεδάκι
  • 1 ντομάτα, χωρίς τις καρδιές, με τη φλούδα, καρεδάκι
  • 200 γρ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. λεμόνι χυμό
  • Αλατοπίπερο

Εκτέλεση

Γιατην σαλάτα:

  • Βράζω νερό με λίγο αλάτι, αποσύρω από τη φωτιά και ρίχνω μέσα το πλιγούρι.
  • Αφήνω για μισή ώρα να μουλιάσει και να μαλακώσει. Στο μεταξύ αναμειγνύω όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  • Προσθέτω το πλιγούρι και αφήνω στο ψυγείο για μία ώρα περίπου.

Γιατον κολιό:

  • Κόβουμε το κεφάλι, τα ανοίγουμε από την κοιλιά, το πλένουμε καλά, το ανοίγουμε σαν πεταλούδα χωρίς να βγάλουμε το κόκκαλο και το σκουπίζουμε να στεγνώσει.
  • Πασπαλίζουμε με το αλάτι και το κρεμάμε με ένα μανταλάκι σε μέρος που να έχει ήλιο, αλλά να περνάει και αέρας για μία ώρα.
  • Μετά το βάζουμε σε σκιερό μέρος που πάλι να το διαπερνά ο αέρας και το αφήνουμε για 10 ώρες περίπου, εκτός αν δεν θέλουμε να στεγνώσει πολύ, οπότε το βγάζουμε πιο νωρίς .
  • Ψήνουμε στη σχάρα , προσθέτουμε λαδολέμονο και μαϊντανό ψιλοκομμένο και το συνοδεύουμε με την πλιγουροσαλάτα.