Go Back

Μαγειρικά σκεύη

  • 1 επιφάνεια κοπής κόκκινη
  • 1επιφάνεια κοπής πράσινη
  • 1 μαχαίρι κοπής λαχανικών
  • 1 μαχαίρι κοπής κρέατος
  • 2 κατσαρόλες ρηχές και φαρδιές
  • 2 ξύλινες σπάτουλες
  • 2 κουτάλες σερβιρίσματος χωρίς τρύπες
  • 1 κουτάλα σερβιρίσματος βαθιά και μικρή
  • 1 αυγοδάρτη
  • 1 μαχαίρι γενικής χρήσεως μικρό
  • 1 κατσαρόλα με ένα χέρι βαθιά
  • 1 σουρωτήρι

Υλικά συνταγής

Για το μοσχάρι:

  • 1 κιλό μοσχάρι σπάλα κομμένο σε κύβους των 3 εκατοστών
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 1 κουτί ντοματάκια
  • 2 κουταλιές της σούπας πελτέ
  • 250 ml ζεστό ζωμό κότας
  • 150 ml Ελαιόλαδο εξαιρετικό παρθένο Θάσου
  • 1 κουταλάκι κοφτό θυμάρι
  • 1 ξυλαράκι κανέλας
  • 3 καρφάκια γαρύφαλλο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • ½ φλ. Τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • Αλάτι
  • Ζάχαρη
  • Πάπρικα γλυκιά
  • Πάπρικα καφτερή

Για τον πουρέ μελιτζάνας:

  • 3 μελιτζάνες φλάσκες
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 1 ποτήρι γάλα
  • 1 φλιτζάνι κασέρι τριμμένο
  • μοσχοκάρυδο
  • αλάτι–πιπέρι

Εκτέλεση

Για το μοσχαράκι:

  • Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει.
  • Προσθέτουμε το κρέας, το ανακατεύουμε να πάει σε όλη την επιφάνεια, σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε πολύ την φωτιά.
  • Μόλις βγάλει τα υγρά του προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  • Αφήνουμε να σιγοβράσει και να αρχίσει να πίνει τα υγρά του .
  • Μετά από μισή ώρα περίπου προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, αφήνουμε να πάρει μια δυνατή βράση, χαμηλώνουμε ξανά την φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να γίνει.
  • Αν στο τέλος η σάλτσα του δεν έχει γκλασάρει, αφαιρούμε το κρέας και αφήνουμε την σάλτσα να πήξει.

Για τον πουρέ μελιτζάνας:

  • Τρυπάμε μ’ ένα μαχαιράκι γύρω γύρω τις μελιτζάνες.
  • Τις ψήνουμε σε φλόγα για να καρβουνιάσει η φλούδα και να γίνουν καπνιστές.
  • Τις καθαρίζουμε όταν είναι έτοιμες και τις βάζουμε στο ψυγείο, σ’ ένα σουρωτήρι να βγάλουν τα υγρά τους.
  • Μετά από 2 ώρες περίπου τις ψιλοκόβουμε. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να κάψει και φτιάχνουμε ένα ρου, ρίχνοντας μέσα το αλεύρι και ανακατεύοντας συνέχεια για να μην μας καεί.
  • Προσθέτουμε τον πουρέ μελιτζάνας, ανακατεύουμε, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε φροντίζοντας να μην μας σβολιάσει.
  • Μόλις αρχίσει να δένει ρίχνουμε βροχιδόν το τριμμένο κασέρι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να κοχλάσει χωρίς να μας πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας.
  • Σερβίρουμε με το μοσχαράκι.